Veggie world en veganistisch eten

Afgelopen zaterdag 11 maart ben ik naar Veggie World geweest. Dit vond plaats in de Jaarbeurs in Utrecht met allemaal veganistische stands. Op de beurs was veel te zien, beleven en te proeven. Van superfoods tot veganistische kebab en van veganistische chocolade tot veganistische kaas, maar ook kleding, mak-up en parfum waren van de partij.

Bij een veganistisch voedingspatroon eet je helemaal geen producten van dierlijke afkomst. Dus naast het schrappen van vlees en vis eet en drinkt men ook geen zuivelproducten. Daarnaast gebruiken zij ook geen producten als schoenen, tassen, make-up of andere producten van dierlijk afkomst.

Wanneer je geheel veganistisch eet bestaat er een kans op tekorten in diverse voedingsstoffen. Denk hierbij aan eiwitten, ijzer en vitamine B12. Door middel van vervangende producten zijn de meeste voedingsstoffen goed op te vangen. Denk aan vleesvervangers waar ijzer aan is toegevoegd. Vitamine B12 komt echter alleen voor in dierlijke producten en mogelijk kan hier een tekort in ontstaan.

Om weer terug te komen op Veggie World is wat mij opviel dat er ontzettend veel veganistische voedingsmiddelen op de markt zijn. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er zonder dierlijke ingrediënten. Sommige dingen smaken goed en nauwelijks te onderscheiden met het dierlijke product, en andere producten, tja, hoe zal ik het netjes omschrijven, komen minder in de buurt van het dierlijke product.

Ik zal er één product uitpakken wat mijn interesse heeft gewekt. Dit is de Biobite.

Dit is een reep op basis van spelt of boekweit, zonder toegevoegde suikers. Er zit dus wel suiker in, maar deze suiker is van nature aanwezig in voedingsmiddelen die erin zitten. Bijvoorbeeld suiker die aanwezig is in de dadels en rozijnen. Wat ik zelf erg prettig vond aan dit product is dat je er goed op moet kauwen, waardoor er een sneller gevoel van verzadiging is en daarnaast is het gewoon erg lekker.
De verkopers daar gaven aan dat het goed te nuttigen is als tussendoortje of als lunch.

Thuis ben ik op zoek gegaan naar de ingrediënten en de voedingswaarden van een reep.

Biobite spelt:

Ingrediënten: water, HAVERvlokken*, perensiroop*, rozijnen*, gierst*, SPELTmeel*, HAZELNOTEN*, 5% AMANDELEN*, dadels*, zonnebloempitten*, goji bessen*, pompoenpitten*, abrikozen*, lijnzaad*, cranberries*, 1% SESAMzaad*, kaneel*, zout, kruidenmix* (kaneel, gember, peper, kardemomzaad), appelsap*, zonnebloemolie*.

* = Is van gecontroleerd biologische teelt

Biobite boekweit:

Ingrediënten: water, HAVERvlokken*, perensiroop*, rozijnen*, gierst*, HAZELNOTEN*, 6% boekweit*, 5% AMANDELEN*, dadels*, lijnzaad*, pompoenpitten*, zonnebloempitten*, goji bessen*, abrikozen*, cranberries*, 1% SESAMzaad*, zout, kaneel*, kruidenmix* (kaneel, gember, peper, kardemomzaad), appelsap*, zonnebloemolie*.

* = Is van gecontroleerd biologische teelt

Een reep is ongeveer 50 gram en bevat ongeveer

  • Energie: 144 kcal
  • Koolhydraten: 17 gram
    Waarvan suikers: 5 gram
  • Vet: 6,6 gram
    Waarvan verzadigd: 0,8 gram
  • Eiwit: 3,3 gram
  • Vezels: 2,5 gram

Daarnaast bevat de reep nog diverse vitamine en mineralen.

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van deze blog, laat dit dan weten in een reactie hieronder. Wil je graag een afspraak maken om antwoorden op vragen te krijgen kun je contact opnemen