GRATIS meting

NIEUW in de praktijk is de Tanita weegschaal. Deze weegschaal meet je lichaamssamenstelling waardoor ik beter maatwerk kan leveren.
Nu zullen jullie wel denken wat is er nou bijzonder aan deze weegschaal?
Kort gezegd: meet Tanita naast het gewicht ook de hoeveelheid vet, vocht, spieren en bot in je lichaam. Hieronder zal ik per onderwerp uitleggen waarom het een meerwaarde heeft om deze gegevens ook mee te nemen in mijn diëtistisch advies.

Het gewicht
Met het gewicht kunnen we de BMI berekenen. Dit zegt iets over de verhouding tussen jouw lengte en gewicht. Echter is dit niet altijd een betrouwbare graadmeter. Het is beter om dan verder te kijken naar de samenstelling van het lichaam, dit geeft beter inzicht over hoe iemand in elkaar zit. Iedereen is immers uniek!


Vet
Het vetpercentage geeft de hoeveelheid vet aan die opgeslagen is in je lichaam.
Een laag of hoog vetpercentage kan van invloed zijn op je gezondheid. Zo vergroot een te hoog percentage aan vet de kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Een te laag vetpercentage is ook ongezond. Vetten hebben we onder andere nodig voor het opnemen van vitamines, het beschermen van de organen en het handhaven van de lichaamstemperatuur. Of iemand een gezond vetpercentage heeft is afhankelijk van geslacht en leeftijd:

Geslacht Leeftijd Gezonde waarde
Man 20-39 jaar Tussen de 21 en 32 procent
Vrouw 20-39 jaar Tussen de 8 en 19 procent


Spiermassa
Zonder spieren in het lichaam kunnen we niet functioneren. Door onze spieren kunnen we energie (calorieën) verbruiken. Wanneer de spiermassa stijgt, wordt het energieverbruik hoger. Hierdoor is het mogelijk om overtollig vet te verlagen en op een gezonde manier gewicht te verliezen.

Kortom, hoe hoger de spiermassa, hoe meer het lichaam aan energie verbrand.


Vocht
Water is onmisbaar in ons lichaam en heeft vele functies. Door de hoeveelheid lichaamswater op peil te houden, kan het lichaam zo efficiënt mogelijk functioneren. Spiermassa bestaat ook voor het grootste deel uit water.

Hoe hoger het vetpercentage in het lichaam, hoe lager de hoeveelheid lichaamswater. Het waterniveau is niet direct te beïnvloeden door ineens heel veel te drinken.

De hoeveelheid vocht in het lichaam verschilt gedurende de dag:

Geslacht Gemiddelde waarde
Vrouw Tussen de 45 en 60 procent
Man Tussen de 50 en 65 procent


Botmassa
Tanita geeft ook de hoeveelheid botmassa in het lichaam aan. Je kunt ongetwijfeld wel iemand die zegt: Ja, ik heb zware botten. Afhankelijk van het gewicht schommelt de botmassa tussen:

Geslacht Gemiddelde waarde
Vrouw Tussen de 1,95 en 2,95 kg
Man Tussen de 2,66 en 3,69 kg


Resultaat van de meting

Tijdens de meting sta je met je blote voeten op metalen plaatjes. De Tanita stuurt stroom (nee, hier voel je helemaal niets van) door het lichaam en aan de hand van de geleiding kan veel over het lichaam gezegd worden.
Vocht geleid beter dan vet in het lichaam. Hoe beter de geleiding gaat, hoe lager het vetpercentage in het lichaam is.

Als diëtist kan ik met deze meting aan de slag met het opstellen van een voedingsadvies. Maar naast voeding is beweging ook een heel belangrijk onderdeel. Dit zal daarom ook zeker aan bod komen. Op deze manier kunnen we bijvoorbeeld de spiermassa verhogen en het vetpercentage verlagen.
Aan het vocht kan ik als diëtist niet veel invloed uitoefenen. Voldoende vocht en beweging zijn hierin belangrijk.

Ben jij benieuwd naar jouw lichaamssamenstelling? Maak dan nu tot en met 5 september 2019 een afspraak en laat kosteloos de lichaamssamenstelling meten. Vanaf 6 september kost een Tanita meting €10,00, inclusief het bespreken van de uitkomst, exclusief voedingsadvies.
Aanmelden kan via het contactformulier, door een mailtje of een appje te sturen. Je kunt ook even bellen om een afspraak te maken: 06-38755494.

Wil je meer info? Neem dan contact op. Ik help je graag.