Hart- en Vaatziekten

Verhoogd Cholesterol

Een hoog cholesterol is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Zelf merkt u niets van een verhoogd cholesterol, maar een te hoog cholesterol kan van binnen tot slagaderverkalking leiden.

Echter is cholesterol niet alleen maar slecht. Cholesterol is een bouwstof van onze cellen en hormonen. Men spreekt van een verhoogd cholesterol bij een waarde >5 mmol/l.

Een groot deel van het cholesterol wordt in de lever zelf aangemaakt. Een klein deel komt vanuit de voeding. Oorzaken voor een te hoog cholesterol kunnen zijn:
· Eten van veel verzadigd vet
· Overgewicht
· Diabetes
· Traag werkende schildklier
· Erfelijke aanleg

Een gezonde leefstijl is bij een verhoogd cholesterol daarom ook erg belangrijk. Ook gezonde voeding speelt daarbij een belangrijke rol. Maak gerust een afspraak voor voedingsadviezen bij een verhoogd cholesterol.

Verhoogde bloeddruk

De bloeddruk is de kracht waarmee het hart, het bloed de vaten in pompt. Een hoge bloeddruk vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

In de meeste gevallen merkt u niets van een te hoge bloeddruk. Bij langdurig een hoge bloeddruk kunnen symptomen waarneembaar zijn als:
· Hoofdpijn
· Vermoeidheid
· Misselijkheid
· Braken
· Kortademigheid
· Rusteloosheid
· Wazig zien

Wanneer er voortdurend een hoge druk op de vaten zit kan dit schade aanrichten aan de organen (bijv. hart of nieren). Als u bij de arts komt met een te hoge bloeddruk, zal deze adviseren te gaan eten met zo min mogelijk zout. Dit is niet altijd even makkelijk. Maak een afspraak wanneer je vragen hebt over zoutloos eten en op zoek bent naar alternatieven.