Eten na 20.00 uur

Vaak krijg ik de vraag of het waar is dat je na 8 uur ’s avonds beter niet meer kunt eten. Het maakt niet op welk moment van de dag je iets eet of drinkt. Ook na 20.00 uur gaat je verbranding door. Maar hoe zit dat dan precies?

Om hier een antwoord op te geven gaan wij even terug naar de energiebalans. Je lichaam is net een weegschaal. De hoeveelheid energie (kcal) die je eet, zou in balans moeten zijn met de hoeveelheid energie die je verbruikt. Hierdoor blijf je op gewicht. Wanneer je meer energie binnen krijgt dan dat je verbruikt kom je in gewicht aan. Als je meer energie verbruikt dan dat je eet, val je af.

Om de vitale functies in je lichaam goed uit te voeren, gebruikt het lichaam energie. Ongeveer 70% van je dagelijkse energie-inname gaat hier naar toe. Deze functies voert je lichaam 24/7 uit en hierdoor blijft je lichaam energie verbranden, ook als je slaapt. Hiervoor is het dus niet nodig om na 20.00 uur niets meer te eten.

Wel kan het zijn dat je door het consumeren van sommige voedingsmiddelen minder goed in slaap kan komen, vette producten, producten met toegevoegde suiker of een te grote maaltijd, waardoor er een vol gevoel is.

Kortom, na 20.00 uur kun je best nog een kleine (gezonde) snack nuttigen.

Heb je hierover op- of aanmerking of een vraag, stuur dan even een berichtje of reageer onderaan deze blog.